TOI TOI Cup Uničov

22.11.2015 12:30

Tom Frýdl se zúčastnil cyklokrosu v Uničově v elitní kategorii C1.
Takto Tom popisuje závodní den:
Ve sváteční den 17. listopadu jsme se vydali do Uničova, který se na den stal centrem českého cyklokrosu, jelikož se zde jel závod nejvyšší kategorie C1. Deštivé počasí silně poznamenalo trať a my co máme k dispozici pouze jeden bicykl, jsme již před startem věděli, že to bude hodně náročné na fungování techniky.
Nezbytné přihlašovací procedury a jdeme na trať, po chvíli musím konstatovat, že to bude hnědé peklo, ale zážitek asi zaručený. Před startem ještě řešíme šířku mé přední galusky, jelikož dle světových pravidel je mimo povolenou toleranci a nasazujeme záložní variantu, za kterou převelice děkuji Mirku Janotovi. Nezbytné rozjetí na trenažéru pod širou uplakanou oblouhou je poněkud v kontrastu v sousedství parkujícím výběrem z Německa. Sleduju ty nekonečné špalíry lidí, které proudí shlédnout sportovní zážitek, kde startuje pár desítek sportovců dobrovolně se vydavající vstříc vodě a blátu, které je za pár chvil pozmění k nepoznání. Zařazení na start a jdeme na to.
Již po startu je rychlost přímo kosmická, po nájezdu do terénu vzniká klasický špunt pro ty z nás startující na konci pole. Tepovka na max, chvíli tlačím, chvíli jedu, všude kolem kříčí mraky diváků, kterých je dle pořadatele na tři tisíce, jsem s podivem ,že dost často i moje jméno, nemám však čas se ani otočit a poděkovat aspoň pohledem. Moje kolo se brzy stává v cosi težkého odporného, co však stále ještě kupodivu řadí a funguje. Ještě pár kol a budu to mít zasebou, jelikož špice se blíží. V tu chvíli je zahlédnu za ohbím jedné zatáčky, němec Meisen a Boroš. Zírám úžasem, oni nejedou, oni přímo letí, mám pocit, že nemají ani galusky na zemi ale v jakémsi vzduchoprázdnu. Před cílem se však stále ještě urputně bojuje i o třetí desítku než nás rozhodčí posílají do sprch díky reguli o ztrátě osmdesáti procent. Stojím před cílovou rovinkou a trochu lituju, že nemohu dál, vedle mě se válí v kaluži, ve stínu reflektorů přímého televizního přenosu Danny Šimůnek, závoďák se kterým jsem absolvoval většinu závodu, bratr slavnějšího Radka. Mám pocit, že za chvíli zkolabuje. Plácám ho špinavou rukavicí přes hřbet, pomalu se zvedá a hlesá ,, ty vole, nebylo to krásný ? ".
Díky za doprovod a pomoc Tomu Minaříkovi i spolujezdci Michalu Kotrlovi, díky všem fandům za všechna ta slova podpory při závodě, najednou i pocit pouhé účasti mění se ve zlato.

Výsledky: https://www.cyklokros.cz/data/web/toitoicup/15-16/unicov/elt10.html

ČT Sport: https://www.ceskatelevize.cz/porady/10110938667-cyklistika/415232401081012-toi-toi-cup-2015-16/