SPARTAN RACE

12.10.2015 21:59

Dne 10.10. jsem se zůčastnil překážkového závodu SPARTAN RACE v Koutech nad Desnou, pro neznalé je to terénní závod se spoustou překážek závislých na délce závodu.Já jsem si zvolil ten těžší což mělo být 13km a více než 20 překážek a při nedokončení daného úkolu je trest a to 30 tzv.angličáků.
Už při registraci před startem vznikl problém a to ten, že jsem si zapomněl doklady na penzionu a neměl jsem s sebou reverz, který byl povinností.Naštěstí tam reverzy měli ale rovnou za 30 angličáků, tak jsem se hezky rozcvičil a přemluvil pořadatele aby mi vydali čip a číslo.
HURÁ NA START . Sto metrů po startu bylo nějaké přeskakování a podlézání,ale to co následovalo,to jsem ještě neviděl - stoupání do svahu kde se ani běžet nedalo,kameny,kořeny.vysoká tráva jak to tak bývá na lyžařském vleku. Nahoře nasledovalo nějaké ručkování a přechod před úzkou lávku ,takže něco na stabilitu pak nějaké plazení pod ostnatými dráty a následoval strmý sešup dolů.takže to co jsme pracně vyšlapali,jinou trasou dolů a tam následoval první zádrhel a to hod oštěpem do figuríny. Oštěp se samozřejmě nezabodl a následovalo prvních 30 angličáků. Následovalo mírné stoupání a ten nejhorší úkol ze všech a to vynést pytel asi písku do kopce a zpět ,ovšem to už nebyl mírný kopeček,prostě jsme se posunovali po půl metru vzhůru jako mravenečci. Následovalo ledové osvěžení a šplh po laně a hned mokrý do bahna pod ostnaté dráty.Další seběh dolů a dalších 30 angličáků a to za nepřekonání lezecké stěny na které už prsty na rukou nespolupracovaly.No a aby těch kopců nebylo málo tak následovalo to nejdelší stoupání a to až na vrchol,kde končila i velká sedadlová lanovka pro lyžaře. Tam nám na občerstvovací stanici oznámili, že máme půlku za sebou a že do cíle zbývá 7,5 až 8 km v tu chvíli mě napadlo že to asi není 13 km a nevím kde veznu sílu na zbytek závodu.Následovalo další ručkování a to jsem zjistil že už nějak nemám sílu a v půli jsem se neudržel a spadl a následoval trest krásných 30 angličáků,kteří už taky nějak nešli. Pak se chvíli běželo a plnily úkoly v podobě nošení kýblů s hlínou ,kamením atd a pak seběch pod lanovkou,která byla v provozu a fandili s ní diváci. Dole se muselo opět do ledové vody a v ní podlézt překážku ,potom vytáhnout na laně pytel se zátěží a poslední překážka byla lanová síť a s vidinou konce se běželo ledovým horským potokem do cíle .Ten pocit v cíli byl nepopsatelný to musíte zažít PROSTĚ BOMBA
Vašek Zbranek